Gever wordt krijger

Weet jij hoe je moet ontvangen? Of hoe je kunt krijgen? Ben jij een gever of een krijger?
Afgelopen tijd ben ik bezig geweest met het thema: what is in it for me? Een uitdagend thema. En aan dit thema zitten voor mij verschillende kanten. In deze blog eerst maar eens over dat er voor mij verschil is tussen ontvangen en krijgen.
Ik ontdek de laatste maanden hoeveel ik altijd heb gedaan voor anderen, afgestemd op anderen. Ja en ik weet dat dat afstemmen heel vaak was op het onbewuste van de ander. Op wat hij/zij nodig heeft, nodig had. En dat gaf ik dan. En ik bleef geven en geven en geven.

Ik wist natuurlijk al langer dat ik een gever ben, maar de vraag was nu: hoe kun je krijgen als je een gever bent?
En ik schrijf bewust krijgen, omdat dit voor mij iets anders is dan ontvangen. Als ik iets geef ontvang ik daar iets voor. En die balans ben ik de hele tijd aan het checken. Geef ik genoeg of heb ik wel genoeg gegeven voor wat ik nu van een ander ontvang? En dat gaat net zo goed over wat krijg ik betaald voor mijn inzet als ik werk, als ook wat geef ik terug als ik uitgenodigd wordt voor een etentje. Dus geven en ontvangen moeten in balans zijn.

Krijgen betekent voor mij ontvangen zonder dat ik er eerst iets voor gedaan heb. Dus zo dat ik niet hoef te toetsen of er balans is tussen het geven en ontvangen. Ik wil in staat zijn om te krijgen, gewoon omdat iemand het aan mij wil geven. Gewoon.. hahaha… ja zo gewoon is het niet… omdat ik het waard ben om te krijgen. Anderen willen trouwens best wel geven en soms zelfs graag. Het is vooral mijn kant, mijn ontvangen van het krijgen, die het lastig maakt.

Het grappige is, dat door deze blog te schrijven, ik er meer zicht op heb gekregen. Daardoor kon ik steeds beter zien en dus ook oplossen wat maakte dat ik dit of dat niet kon krijgen. En ik merk dat het steeds makkelijker gaat, dat krijgen. En dat is heel fijn! Zowel voor de gever als voor mij!