Nieuw perspectief op loopbaan

Wat is een loopbaan eigenlijk? Hoe zou een nieuwe interpretatie kunnen helpen om het werken in je leven in te richten naar wat voor jou het beste past?

Er zijn 2 woorden die gebruikt worden als het gaat om groei in werk: loopbaan en carrière.

Volgens van Dale is loopbaan: “het geheel van functies die iemand gedurende zijn leven bekleed (heeft)” en carrière: maken (in zijn werk) goed vooruitkomen.

Zoals ik het woord loopbaan vaak hoor gebruiken, bedoelt men dat je je in het werk ontwikkelt in de betekenis van dat laatste woord carrière: dat je goed vooruitkomt en dan met name dat je “hogerop” komt. Dat je meer verantwoordelijkheden krijgt en dat je meer gaat verdienen.

In het kader van de huidige industriële ontwikkelingen zou het in de toekomst wel eens zo kunnen zijn dat niet iedereen meer een baan in deze betekenis kan hebben. Ook zijn veel mensen in de jongere generaties op zoek naar hele andere zaken dan (veel) geld verdienen.

Stel nou dat je dan kiest voor een loopbaan als het pad dat jij loopt in je leven. Een leven dat niet alleen gericht is op werken maar ook op je persoonlijke ontwikkeling in de brede zin van het woord?
Hoe zou het dan voelen als je je loopbaan bewust vormgeeft vanuit het perspectief: jezelf ontwikkelen tot tevreden mens.

Dan zoek je waarschijnlijk juist naar die werkplekken waar je kunt groeien, werken aan je ontwikkeling als mens in persoonlijk opzicht en wellicht ook maatschappelijk.

Dan vind je werk, een baan, vrijwilligerswerk waarin je de ruimte krijgt om jezelf te zijn, te ontdekken welke talenten je allemaal in je hebt. Dan vindt je werk dat je leuk vindt, waar je ontdekt en geniet! Dat kan elke baan (betaald of als vrijwilliger) zijn die jou de gelegenheid geeft om je bewust te ontwikkelen: die alle kwaliteiten en talenten die je hebt aanspreekt, zodat je ze kunt laten zien, kunt laten groeien.

Mijn nieuwe belevingsmodel Helderheid biedt je de gelegenheid om te onderzoeken wat voor jou nú de juiste loop-baan-stap is. Voor als je wilt onderzoeken waar je (nog niet benutte) talenten liggen en hoe je die kunt inzetten. Als je wilt weten hoe jij die baan, dát werk aantrekt dat helemaal past bij waar je bent en waar je naar toe wilt. Vanuit wie jij echt bent naar wie je het liefst als mens wilt zijn.

Nieuwsgierig? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.